Wednesday, September 15, 2010

Home sweet home...

Dah balik Lumut sebelum raya. Sempat tolong buat rendang ayam, kuah kacang, rebus ketupat dan buat roti jala lagi... 

Balik Tumpat raya kedua. Amirul dan Hafizan tak ikut balik Kelantan. Dia orang nak dok dengan opah. Aunty dan Atam (kedua-dua kakak Yati) ada, jadi takpe la kalau dia orang tak nak ikut. Hafizan tu, pengikut setia Amirul. Amirul no problem. Tapi sedikit risau nak tinggalkan Hafizan. Tapi takpe la...

Raya kedua, petang, Yati, husband, dan Sulaiman, balik ke Tumpat. Pernah travel petang balik Kelantan. Tapi rasanya, takde la bertolak selewat camni. Ikut jalan Grik-Banding-Jeli. Sampai di R&R Titiwangsa pukul 9.30 malam macam tu. Sebenornya, everytime lalu Banding tu je, memang Yati takut pun, sebab jalan berlingkor-lingkor kan... macam ular kena palu. Macam jalan kat Bukit Putus tu. Tak kira siang atau malam. Baca ayat qursi je dalam hati. 

Waktu berenti kat hentian R&R Titiwangsa atas puncak tu, hujan turun lebat. Nasib baik kejap je. Pergi toilet. Pastu sambung perjalanan balik. Yati all the way, tutup mata, sesekali je bukak mata bila rasa kete laju. "Slow sikit, slow sikit", kena ingatkan selalu. Tengok, kabus tebal sangat. Macam orang bakor sampah. Rasa macam enter twilight zone je... masuk dunia lain. Hujan dan berenti. Tapi kabusnya.. masya-Allah.. rasa jarak penglihatan cuma berapa meter je boleh nampak. 

Ada pro dan kontranya travel malam atau travel siang. Malam, rasa smooth je, cepat je sampai. Anak pulak tidor. Jadi, takde la nak layan karenah anak lagi. 

Yati sempat tertidor. Sedor je, dah sampai Bukit Bunga. Tengok, ada kedai buka, ada kedai dah tutup. Time tu, dalam pukul 10.30 lebih. Sampai Jeli lebih sikit, bila dah masuk simpang ke Rantau Panjang tu... kete berenti. Rupa-rupanya, lembu tidor atas jalan. Menakutkan... cuba bayangkan... kete kita dikelilingi lembu. Bukan sekor dua ye. Tapi berpuluh-puluh ekor Yati rasa. Depan kete kami, ada kete kancil sebiji. Tak hon pun. Cuma slow-slow jalan. Lembu pun slow-slow bangun, gerak ke tepi. Sangat rapat. Bila Yati tengok kuor tingkap, dekat sangat dengan lembu.. Besor pulak tu... hui... sape punya lembu daaa... bior je tidor tengah jalan malam-malam. 

Akhirnya, kami sampai kampung encik abe, Tumpat, kul 12 malam. Rekod... pukul 6.30 dok Perak, pukul 12, dah dok Tumpat. Kete pun tak banyak, walau pun travel raya ke-2. Ada kete, tapi tak banyak berbanding travel siang.

Di Kelantan, beraya rumah sedara terdekat, tak pergi jauh pun. Raya ke-4, kami balik Lumut balik. Kali ni, balik siang. Yati takut. Memang sesak dari Kelantan. Kat Tanah Merah, sangkut 2 jam. Kat Pasir Mas pun sangkut. Kul 11 pagi tolak, pukul 8 malam baru sampai Lumut. Pengsan... Sulaiman pun dah naik boring.

Bila dah sampai Perak, baru la encik abe bukak cerita. Hari yang kami travel malam tu, abe ada nampak benda dok tengah jalan. Benda... benda pe? 'Benda' tu la..! Benda tu membelakangkan kete kami. Dia dok tengah jalan. Abe ngelak benda tu, tak langgar. Pastu masa nak balik ke lane betul, ada tayar lori kat tengah jalan. Seolah-olah macam benda tu block tayar lori tu. Kalau kami langgar dia, bererti kami langgar tayar lori, dan Tuhan saja tau, apa yang akan berlaku kat kami... sungguh tak logik tayar lori yang besor tu boleh berdiri tegak di tengah jalan. Nak kata lori rosak, lori pun tak ada. Cuma ada benda tu... Naik bulu roma Yati masa taip ni... pandai pulak encik abe sembunyik cerita ni dari Yati. Bila dah sampai Perak, baru dia story. 

Yati dari awal lagi dah takut, masa mula naik puncak tu. Agaknya, Yati baru discover yang mungkin Yati ni takut gelap kot... travel malam di Banding umpama teraba-raba dalam gelap. Tanpa satu cahaya pun. Mulut Yati tak berenti baca ayat qursi, dada dup dap, dup dap... yati rasa macam next time balik, tobat tak nak balik malam lagi bila lalu Banding.. dah la Yati boleh terbaca pengalaman orang ni, dia cerita, masa lalu kat situ, ada pompuan tahan kete, nak tumpang... putih jer... benda yang encik abe nampak tu tak la jelas figure nya. Nampak rambut je menggerbang... kaki tak nampak.. tapi macam dia duduk la tengah jalan... Tobat aku tak nak lalu situ malam lagi... Bior la panas pun, sesak pun, kita jalan siang je la next time... huhu....

Sungguh bosan entri tak bergambar. Gambar raya pun takde. Raya yang sederhana, tanpa gambar raya. Sebab kamera kami rosak, tak leh amik gambor jauh, ter-over flash.. Bila nak beli baru pun tak tau...
Camana raya anda...? ^_^

17 comments:

  1. SALAM,
    SERAM DENGAR CERITA YG MACAM TU. LF MEMANG ELAKKAN DRIVE PERJALANAN JAUH MALAM2. PENGLIHATAN MATA PUN DAH KURANG, LEPAS TU TAKUT KALAU ADA APA2 BERLAKU (KERETA ROSAK, TAYAR PANCIT DAN MACAM2 LAGI). DULU MASA BUJANG2 TU LAIN CERITA. KALAU MEMANDU MALAM, BUKAN SORANG DIRI. RAMAI KAWAN IKUT SAMA. ITU YANG BEST, SERONOK.

    APAPUN, SELAMAT KEMBALI KE RUMAH SENDIRI. ESOK CUTI NI. APA PULA PROGRAM ?

    ReplyDelete
  2. seronok ye raya. raya kami sekeluarga tak la seronok gat. raya kl je tak balik kg.

    ReplyDelete
  3. Selamat kembali Yati :)
    Meriahnya raya..
    Wah.. nampak hantu ka? Hmm... kalau rambut mengerbang tu.. memang perempuan pakai baju putih tu.. syukur alhamdulillah selamat sampai Yati ke rumah..
    orang kata.. jalan malam ni memang bahaya.. lebih-lebih lagi sorang.. boleh berat kereta tiba-tiba.. ha.. saya pun dan naik seram :(

    Selamat hari raya, maaf zahir dan batin Yati :)

    ReplyDelete
  4. Membaca pun takut....

    nasib baik tak jadi apa2 ya , yati
    alhamdulillah

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah perjalanan ok ek yati..saya pun tak gemar kalau travel malam..rasa mcm sempit jek dunia...walaupun husband suka jek kalau travel ke kg dia kat besut ..tapi memang dibangkang oleh saya hehehehe...biarlah siang , panas ke apa..janji leh nampak sekeliling hehehe

    ReplyDelete
  6. luahfikiran,
    Betul tu, LF. Kalau drive malam, mata kena terang. Pastu takut pulak kalau ada benda tak diingini berlaku. Oh, dulu convoi malam-malam ye... Kalau ramai camtu, seronok la...
    Takde apa-apa program, dok rumah je, istirehat. Penat dok dalam kete pun tak abis lagi. ^_^

    Melor,
    nape tak balik kampung... belum abis pantang ya.. Yati kalau raya KL, jalan2 pusing2 la, sebab takde kete. Hehhe... dengan window shopping. Err... tapi kalau kat KLCC tu, mesti ramai mat bangla atau mat indon ye... :D

    Sindar,
    Ye syukur sangat, takde apa berlaku. Selamat sampai.
    Hehhe... betul tu... bahaya la bawak kete malam ni.
    Selamat hari raya untuk Sindar jugak! Maap zahir batin ya!

    a kl citizen,
    Alhamdulillah, selamat.. Yati memang takut. Tu pasal cik abe tak cerita waktu tu. Dia pun tau Yati penakut. Hehhe...

    Rafidah,
    Jauh tu Besut.. memang orang pantai timor suka travel malam la, sebab sejuk kot.
    yeh hi5! Sama la kita... tapi kalau husband insist nak drive malam jugak... what to do... tutup mata je la... ^_^

    ReplyDelete
  7. salam lebaran yatie..lain kali jangan balik malam ye..alhamdulillah..yati dan keluarga selamat pergi dan balik..
    akak pernah lalu sekali..malam..naik bas..sampai tempat2 tertentu..bau wangi..dan macam2 lagi..pertama kali dan terakhir la jalan malam..akak memang penakut..biar lah siang...

    ReplyDelete
  8. dulu masa en. abah keje kat kelantan, kami pun slalu travel kesana, memang buat persiapan awal, bertolak belah siang, tak le risau sgt. kalo sebelah mlm memang menakutkan jln tu

    ReplyDelete
  9. huhuhu takut la plaks dgr citer akak..hehe..menakutkanss..tp bab2 drive mlm ni..mmg abe sy pon rajin nampaks mende2 tu..dia pon suker blk mlm, best katernyer..tak ramai org haha..mmgla org tk ramai..yg ramai, mende tu la heheh..janji sy tk nmpk hehe..pejam mater..

    ReplyDelete
  10. Kak Erna,
    Salam lebaran, kak.
    Tak nak dah kak, travel malam, tobat. :)
    Syukur Alhamdulillah, kami selamat sampai rumah.
    Kalu camtu, sama la kita, huhu.. boleh gang.

    Kak Su,
    ooo encik abah pernah kerja di kelantan ya? Ha ah, akak kat di kedah, mesti ikut jalan banding jugak kan.. menakutkan...

    Sueann,
    Hahaha... betul-betul, 10 markah! Pejam mata la kita.. ^_^

    ReplyDelete
  11. salam kak..brg business card case tue dh sampai pun..sy dh terima..trime kasih free gift tu ya..

    ReplyDelete
  12. Salam Yati,
    Saya tgh2 baca, tiba2 je terberhenti.. Tengok jam dah 2.54 pagi, heishhh.. esok saya sambung baca lagi.. Len kali kena baca blog Yati waktu siang.. :P

    ReplyDelete
  13. Sahromnasrudin,
    Roger... Alhamdulillah, selamat sampai.
    Sama-sama. Boleh Sahrom bagi kat wife. ^_^

    Ayza,
    hehheh... orait..orait... :D

    ReplyDelete
  14. jln raya kt klate mmg jem giler smpai raya ke 5...hish!!!!tmpt dkt pn mkn masa brjam2....

    ReplyDelete
  15. Kak nza,
    everytime raya camtu kan kak... Banyak benor kete. ^_^

    ReplyDelete
  16. pehh.. berdebar baca cerita yati.. alhmadulillah semuanya selamat...

    ReplyDelete
  17. Hani,
    Alhamdulillah, takde apa berlaku.
    Hehhe... pengalaman Hani. Selama ni dok dengor cerita orang, kali ni betul-betul alami sendiri. Takut....

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea