Monday, August 09, 2010

Tersentap but nevermind.......

Seorang hamba Allah telah tinggalkan mesej di chatbox kedai saya,


Menghormati kita nak masuk bulan puasa ni, saya tidak menafikan, komen beliau adalah BENAR.  

Tapi saya lebih hargainya kiranya beliau menegur saya direct, in person, menerusi email contohnya, sebab alamat email saya memang terpampang di bahagian atas menu kedai saya tu. 

Saya jahil orangnya, dan tak berhak untuk memberi komen balas, banyak hukum yang saya kurang arif, lantas saya biarkan komen itu tidak berjawap. Lagi pun saudara pengomen yang saya hormati tu, tak tinggalkan sebarang link untuk saya singgah balas.

Orang kata, kalau tak ada benda baik yang boleh keluar dari mulut kita, lebih baik tutup mulut daripada bercakap. 

Being an online business owner for 2 years now, hati kecil saya bercakap, nevermind... tapi sebagai seorang perempuan yang sensitif perasaannya, tipu la kalau saya katakan saya tak terguris.... 

Takpe la, cakap la apa saja. Tapi saya buat apa yang saya rasa betul. Terpulang lah, ok.

Sedara, terima kasih atas teguran tu ya! You make my day!!!

15 comments:

  1. ish2, tak patutla tegur org camtu, menjatuhkan air muka org..camtu tegur tk berdosa ke? maafla sy plak yg emo..tp sy sendiri tergolong dlm golongan bertudung labuh, sy tk pernah sy menegur org cara mcm tu, kener la berhikmah..takkan tak tau..(mcm stail org tabligh jer ni...tak tinggal link lak tu..kalo ikhlas tegurannya, mesti tinggalkan link) sian kat kak Yati ni....kak Yati, tkper..jgn kecik ati yer..org2 mcm ni ada dimana2..nk menegur..entah2 diri sendiri pon tk betul.. sy selalu jugak jadik silent reader blog akak ni..hehe..cantek2 cross stitchnyer yer..

    ReplyDelete
  2. si pemberi komen tuh agak cetek pemikirannya, bg saya lah... sila baca kat sini untuk detail http://alkiram.net/salam/2010/06/08/hukum-patung-adalah-tiada-apa-apa/#more-6445

    kalau setakat kita gantung untuk perhiasan, bukanlah dijadikan perantara antara kita n Allah, dan bukan pula kita percaya yg ianya bole buat sesuatu pada kita maka ianya harus.

    ReplyDelete
  3. ermm yanpun tak arif sangat nak bercakap isu2 begini..
    tp untuk yati.. perasaan tersentap/sensitif/terasa/kecik ati tu biasa.. yan ni lg sensitif orangnya.. asben gurau2pun kdg yan terasa.. nangis terus.. huhu
    tp tak bermakna kite tak menerima kan...

    ReplyDelete
  4. yatie..dugaan..dan cabaran yang perlu dilalui..sabar ye..

    ReplyDelete
  5. eh memang tak boleh ke? saya pon tak tahu..maksudnye gamba kite nak letak kat dinding pon takleh ke? macam gamba kawin sume tu?

    serious ni soklan sebab nak tahu sebab saya pon jahil jugak bab ni.

    ReplyDelete
  6. saya pun pernah lalui apa yang anda lalui...memang makan dalam... sukar hendak dilupai...luka telah sembuh, namun parut tetap ada... sabar saja lah...

    ReplyDelete
  7. hmmm fida pun tak berani nak cakap bab hukum ni...but apa2 pun take it +vely ....tapi kalau nak lepas geram, buat more craftwork :)...terapi minda kita babe :)

    ReplyDelete
  8. thanks mila!

    saya dah baca artikel tu and nampaknye tak salah pon nak gantung2 gambar ni kan atau letak perhiasan patung dalam umah melainkan niat kite la nak menyembah bende alah tu plak..sah sah dah terpesong akidah..kalau niat kite sekadar nak letas as hiasan tak salah pon.

    kadang2 orang skang ni saje2 nak jadi pakar agama tapi mungkin belajar tak habis gamaknye jadi mulala kluar fatwa sendiri.

    ReplyDelete
  9. kalu akak pn pasti tersentap mcm yati...apa pn sabar ye dik....

    ReplyDelete
  10. Farah,
    ye, balik kepada niat kita.
    Agaknya ye la tu, Farah, jatuh hukum kat orang lain. Tak pikir apa kesannya.

    Kak nza,
    Sabor la ni, kak. Timasih ye!

    ReplyDelete
  11. yati...thx... dah add n follow u too...ok yati... sad been fly away...keep up..dia bukan sesiapa..

    ReplyDelete
  12. Salam,

    Saya pun tak arif bab hukum hakam tapi yang saya tahu gambar boleh gantung kat dinding. Kat rumah saya, saya gantung gambar kahwin, gambar anak2 n gambar famili. Sebagai perhiasan :)). Erm, kalau betul nak tegur pun, tegur cara baik n perkenalkan diri. Kak Yati bersabar dengan karenah pelbagai manusia ya :).

    ReplyDelete
  13. UmmuFarhan,
    Itu la dia... pengalaman niaga online, macam-macam karenah orang jumpa. Terima kasih ya! :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea