Monday, August 30, 2010

Sudah habis...

Minggu lepas, dapat kueh raya yang dah order lama, sebelum raya lagi. Biskut raya terbang tahun ni, Yati cuma beli 2 jenis je. Biskut taburan coklat dan semperit.

Biskut taburan coklat tu dah di serbu oleh budak-budak kecik 2 orang yang tak posa kat rumah. Berikut keadaan biskut hari kedua dapat.


Itu hari kedua, hari ketiga - licin, finish....habis daaa.... Mmmm alahai... tak sompek tunggu rayo...

Mama dah sembunyi semperit. Kang habis jugak. Waktu taip entri ni, semperit dah tinggal separuh. Jadi, elok la mama simpan. Kang satu kueh pun takde. Yati tak buat biskut pun lagi. Sedih pun ada... sebab kami ekonomi meleset sikit. Rumah kat KL tu, tak ada orang yang masuk sewa lagi. Jadi, tak leh cover sewa rumah kat Perak ni. Huk huk... waaaa.... takpe.. syukur dengan apa yang ada. Tak nak sedih la, mengenang nasib sekarang. Tu pasal Yati jeles dengan kakitangan kerajaan, dapat duit raya... nanti cuepacs nak mintak bonus lagi kan... Bagus la, tapi kerja tu elok-elok, jangan dok layan FB time bekerja, dan keluar rehat lama, dok shopping... kalau bukan bulan posa, punch card, pastu kuor breakfast sampai pukul 10 baru masuk... tapi bukan semua ya... Yati cuma tengok kat sini je...Syukur apa yang ada. Sebab kat Pakistan tu, orang sakit pun tak cukup katil...

Untuk gembirakan hati, kami buat projek kueh siput. Ha... ni Yati dah encik abe la yang buat. Terror tau encik abe ni, sebab masa kat kampung, masa kecik-kecik, dia selalu kena paksa ngan kakak-kakak dia, tolong buat kueh raya. Tu pasal dia dapat gentel cantik je bentuknya, laju pulak tu. Kalau nak harap Yati sorang... alamat bercinta la nak abis kan... nak gorengnya lagi...


Dapat la satu balang. Ni bior la anak-anak nak makan, sebab kalau abis, boleh buat lagi.
Macam tak percaya je dulu, kami boleh buat kueh siput ni berbalang-balang. Jangan tak tau, kita orang pernah bisnes kueh raya dulu tau... Lebih kurang macam Gayah Enterprise tu la jugak. Tiap-tiap malam, kerja nya dok buat kueh. Orang, pergi terawikh. Tapi kami settle semua sebelum 10 hari terakhir ramadhan. Semua order kueh kami buat dan deliver sendiri. Penatnya, jangan cakap la, tapi hasil sangat memuaskan hati. Mungkin sebab masa tu kami masih muda, tenaga banyak (err... ) dan Hafizan masa tu baru setahun lebih. Dia tak  banyak karenah untuk dijaga. Sulaiman tak ada lagi waktu tu. Bila kami buat kueh je, mesti teringat kenangan niaga kueh dulu. Memang terer la, sebab sekarang baru siap kueh siput satu balang, dah nak patah pinggang gentelnya.. Huk huuk....

Update sikit tentang projek mengait Yati. Yati tengah belajor camana nak tukar colour benang mengait. Tak puas hati lagi la, sebab tak lawa. Yati buat knit stitch, atau ada jugak orang panggil Garter stitch. Dia tak dapat full line masa tukor benang colour lain tu. Nanti la, nak kena study lagi... mungkin kena jahitan jenis lain lebih sesuai untuk sambung benang colour lain ni...


Ramai yang amik cuti hari ni kan... Sebab esok cuti merdeka. Walau pun sejak kebelakangan ni, kita diuji dengan insiden kena baling najis la, bendera kita dipijak, tazkirah dalam surau, dibaling cat dan arak, dan encik yang dulu pernah nyanyi kat youtube negaraku dan dia ada buat lagi sekali tu, tapi Yati belum tengok lagi apa dia cakap, secara peribadinya, Yati kurang suka, hari baik bulan baik ni, kita semua nak hidup dengan aman kan... tanpa apa-apa sengketa atau perbuatan khianat... Kita dah lama hidup sama-sama berbilang bangsa, saling menghormati antara kita. Peace... dan selamat menyambut hari kemerdekaan esok!

12 comments:

  1. Patut le abiss... biskut cokelat tu looks yummy.... nasib baik le ada abe dia... akak ni... hmmm nak tunggu hubby tolon buat kueh raya... takdenya... wawa rajin le tolon2... tapi lebih kepada mengacau adale... :)
    lawa yati knitting... cute colors...
    And Salam Kemerdekaan ke53... tak lupa juga salam ramadhan almubarak....

    ReplyDelete
  2. akak pun ada order kuih raya, tp belum sampai, kalo sampai awal, sah2 anak2 akak kenduri sakan, tambah2 almond london. kueh siput tu kalo mula mengunyah, dah takleh nak stop, akak pun suka.
    selamat menyambut merdeka

    ReplyDelete
  3. MIL rajin wat kueh siput tuk raya tp tak surela asben reti ke idak.. hehehe..

    ReplyDelete
  4. salam...leh arr raser time buka nanti kan huhuhuh

    ReplyDelete
  5. Kak Atie,
    Betul jugak tu kak. Memang sedap la biskut taburan coklat tu. Next year boleh order lagi. Hehhe...
    Orait gak tu kak.. nak mengacau tu pun penat jugak. Sib baik ada wawa...
    Tq kak, baru nak belajor...
    Salam ramadhan untuk kak atie jugak, harap masih belum terlewat untuk wish...

    Kak Su,
    haha... sib baik belum sampai ya.. almond london tu... sedapnya!
    hehhe.. sama la kita, feberet satu family, kueh siput...

    Yan,
    orang dulu rajin buat kueh siput. Yati mula kenal kueh siput pun dari kampung bapak Yati, di Segamat.

    Sahromnasrudin,
    boleh... takut bila dah start rasa, tak leh stop pulak... :)

    ReplyDelete
  6. O.O

    Yati tengah belajar teknik baru :) yay!

    nampak cantik pun kat gambar tu ;) Pink dan kuning memang combination warna yang menarik.

    Oh ya.. kalau nak tips, saya boleh uploadkan satu page untuk teknik colour changes ni. Nanti Yati cek kat forum ok? InsyaAllah, saya akan upload kat sana buat rujukan Yati. Diharap ianya dapat membantu :)

    ReplyDelete
  7. Sindar,
    Yati memang fail bab matching-matching colour ni. Ni baru testing... cuba je.
    Thank u, thank u, thank u! Appreciate sangat!!!

    ReplyDelete
  8. salam kenal
    boli pun utk anak anak makan bia la abih , poe la tunjuk yg lain hehe

    ReplyDelete
  9. hi.hi.hi....kt umah nie kak nza dh warning awal2....cz depa tu mcm tringin jerr tgk kek lapis yg kt dlm peti ais tu.....ttp anak2 akak dh besar so depa dh faham la nk wat raya...hi...

    ReplyDelete
  10. zino,
    salam kenal. Timasih la singgah sini.
    Iyo la pokcik...

    Kak nza,
    itu la pasal. Yang besar takpe, dia orang paham. Yang kecik ni, abis dibantainya. Nak order lain, dah lewat. Plus, pitih pun takdok, kak oiii.. huhuhu... orang tak pahe... tapi takpe la, budak-budak...

    ReplyDelete
  11. yati,
    camtu la gelagat anak2.. kakyong pun ari tu buat 1 jenis.. dah tinggal 1 bekas jer.. hari2 depa dok balun 2-3 keping.. kalo dpt biskut coklat cam yati tu.. mau 1 hari dah licin...

    kuih siput... baru berangan nak buat.. dok tunggu adik2 dtg tolong buat.. takat uli tu leh lagi.. part nak menyiput tu yg bercinta rasanya..

    ReplyDelete
  12. kakyong,
    hehhe... budak-budak... takpa la...kang dia orang tak makan, kita pulak yang susah hati...
    Sambil menyiput tu, kena sembang. Baru cepat abis. Tu pasai tak leh buat sorang. :D

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea