Thursday, August 12, 2010

Cross Stitch Needle Book

Projek tertunggak sebelum bulan puasa lagi. Cross stitch nya dah lama siap, tapi tak terus buat, sebab jatuh hati dengan knitting aritu... Hehhhe...

Dah lama sangat nak buat buku jarum ni. Untuk kegunaan diri sendiri. Cuba tengok macamana Yati simpan jarum...


Semua saiz, campur aduk, dalam drawer kecik ni...

Nak buat needle book tu, Yati guna felt. Cross stitch nya dari buku Quick to Stitch, Cross Stitch Keepsakes, by Helen Philipps. Yati cuma fray edges kain dan jahitkan saja atas felt.


Tengok la bees yang kecik tu... Geram saya...  tu yang nak jahit tu..

Ha, bila dah siap...



Haaa... baru nampak tersusun sikit banding sebelum ni... Untuk jarum yang susah nak cucuk kat felt (blunt-edge needles), ada poket khas untuk dia orang...


Kurang kemas pulak jahitan tu... 
Untuk butang, sayang pulak nak kacau cross stitch kat muka depan, jadi Yati letak butang kat belakang.


Sukanya saya!!! Berjaya siapkan! My very own needle book...


Oh, cerita pasal puasa pulak. Semalam, Amirul puasa sekerat hari je. Tengahari, dah cakap, lapar. Yati of course la nak anak puasa penuh, tapi teringat posa tahun lepas, ada hari Amirul puasa penuh, dia terus macam pitam. Bila orang bukak puasa, dia tak lalu makan. Bila makan, dia muntah. Muka Amirul pucat sangat. Jadi tahun ni, kami tak nak la memaksa sangat. Kita cuba slow-slow. Semalam, tengahari. Hari ni, kita cuba lagi untuk dapat full. Amirul la yang cakap, dia cuba puasa penuh hari ni. 


Gambar masa mandi kat Ulu Kenas. Ha, lagi satu, Alhamdulillah, Amirul dah naik ke tali pinggang kuning II untuk taekwando. Master pun awal-awal dah cakap, bulan posa buat latihan ringan je, lagi pun grading pun baru lepas aritu.

Letih sangat. Menjaga anak bulan posa. Kena sabor banyak sangat. Rasa nak tangan kan sangat-sangat. Tapi anger tu kena control. Sulaiman dah masuk fasa nakal. Jenuh dok layan kehendak dia. 

Hafizan pun sama jugak, dia ok, tapi suka cari pasal dengan Sulaiman, berebut barang, makanan, semua nak berebut, padahal dah bagi sorang satu. Hmmm... alahai...

Kat sini pasar ramadhan semakin panjang. Boleh jalan kaki je dari rumah. Tapi lauk mahal. Elok masak kat rumah je, untuk jimat. Tapi dah teringin kueh yang tak reti nak masak, beli jugak... 
Selamat berpuasa, semua!!!

10 comments:

  1. rajinnye yati...

    yanpun anak pempuan.. tp same jek nakalnye cam budak laki

    ReplyDelete
  2. selamat berpuasa yatie..cantiknya..bekas jarum tu..rajin yatie..
    yatie..dulu anak akak pun macam tu..bila puasa penuh..lepas buka muntah..tapi mula2 aje..lepas tu dia o.k..dan boleh cukup sebulan..

    ReplyDelete
  3. amirul dah mula berpuasa yer.. bagus..
    fikri pun sibuk nak puasa.. tp bila gerak shaur tak mau bangun.. so dia sahur jam 11 pagi... tp bila dah pkl 5 ptg.. baru 6 jam, dah menggeletek kelaparan....

    yati, kakyong pun kuih2 beli di bazar ramadhan jer.. tp tu ler, dah 2 hari ni pergi lewat.. 6.30 baru nak g jengah.. memang x dapat lah kuih idaman hati...

    ReplyDelete
  4. salam yati,

    selamat berpuasa buat yati and family ^^

    sabo..sabo..bila rasa nak tangankan anak2, try masuk bilik air. basuh muka ke..wudhu ke..jgn minum ayaq paip dah le..hehe!

    anak2 aii pun dua2 masuk fasa nakal ni..ish..

    lama dah tak ke bazaar ramadhan kat batu gajah..

    ReplyDelete
  5. Yan,
    ha ha.. ye ke.. Tapi budak pompuan dengar cakap skit banding budak laki, rasanya... :)

    Kak Erna,
    Selamat berpuasa, kak!
    Timasih... saje.. suka buat kraf ni..
    Itu la kak. Amirul pun boleh sebenarnya. Buktinya, semalam Amirul berjaya puasa penuh. Tak larat tu, biasa lah, budak-budak. Tapi boleh makan, tak de muntah macam dulu. :D

    Kak Fizan,
    Tq, tq, tq!!! ^_^

    Kakyong,
    Sahur jam 11 pagi? Hehhe...takpe la kakyong, sikit-sikit practise posa.
    Kalau pergi bazar ramadhan pukul 6.30, alamat berhimpit-himpit la... tak tahan, sini dengan orang balik kerja lagi, student uitm lagi, utp lagi... hui... ramai....

    Lynn,
    Selamat berpuasa untuk Lynn dan family jugak!
    Hahaha... minum ayaq paip tu tak la... tapi amik time-out, pi tengok pokok kat luaq... bagi tenang sikit, hehhe...
    Bazar ramadhan batu gajah... Yati pun belum pi lagi tahun ni. Dulu ada satu gerai ni, dia jual pulut panggang, panggang time tu jugak, sedap...! Tak tau la ni pakcik tu ada lagi ke tak...

    ReplyDelete
  6. kreatif sungguh...jarum kat umah akak asyik hilang jerrr...geram betul.

    xpelh yati, jgn dipaksa sgt amirul tu puasa..w.pn seusia ttp ketahanan bdn lain2..ttp alhamdulillah farouk ok w.pn nmpk lembik jerrr.....masih penuh hingga hari nie....

    sronoknya mandi kt situ...sejuk..

    tahniah utk mirul..kt sini bln puasa xde kelas takwando.....cutiiiiiiii.

    ReplyDelete
  7. Kak nza,
    hehhe... kena buat satu kak, needle book, takde la hilang lagi. :)
    Bagus la Farouk. Kuat dia puasa ya.
    Ha ah, memang best, mandi air terjun tapi dah lama sangat tak pergi sana.
    Bestnya takde kelas taekwando di bulan puasa. Kat sini, ada jugak. Kesian tengok budak-budak ni, walau pun hanya latihan ringan, letih jugak kita tengok.

    ReplyDelete
  8. oh cantiknyer :)
    suka tengok buku ni.. cute :)
    dan wah.. sungguh banyak jarum yati ya.. semua tu, guna ka?
    dan,
    selamat berpuasa buat yati dan keluarga :)

    ReplyDelete
  9. Sindar,
    Terima kasih. :)
    Kalau Yati buat projek cross stitch besar, kebanyakannya guna. Sebab guna banyak benang. Malas nak keluar-cucuk benang. Satu colour, satu jarum.
    Selamat berpuasa untuk Sindar dan family jugak! ^_^

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea