Thursday, July 15, 2010

Projek Tak Jadi

Mula-mula, Yati nak ucapkan terima kasih, terima kasih, terima kasih, kakyong, review blog Yati. Susah-susah je, dah la kakyong busy kan... Kembang semangkuk Yati baca review tu.

Ok, berbalik pada projek tak jadi. 
Niat di hati, nak jahit shorts untuk abang ku cayang. Panas kan, malam-malam, tidor berpeluh. Jadi, Yati beli kain cotton, supaya selesa nak pakai. 

Seumur hidup, jangan kan baju kurung, seluar pendek pun Yati tak pernah jahit. Jadi, Yati search la, ada tutorial. Tapi tak jumpa plak yang baik punya, ajar camne nak measure. Jadi, Yati pun... hentam saja la... Meh tengok hasilnya...


Ni belum letak getah lagi... Tapi pelik sangat... Yati cuma ikut tutorial tu je. Muat tak, test kat dia. Jangankan abangku cayang, Dumbo baby elephant tu pun muat... 

Hmmm, kena search tutorial lain... sape tau link bagus, share la kat sini ye... Untuk bacaan Yati yang berhajat besor tapi tak reti jahit... :D

13 comments:

  1. salam yati,

    baiknya hati si isteri..berfikir demi keselesaan si suami..haha..romantik abes ^^

    Lynn cadangkan yati buat template dr seluar dia. amik seluar panjang dia yg selesa dia pakai, then tanya dia nak besar/panjang sampai mana. trace kat kain, tambah seam allowance, dan jahit. siap :)

    try tgk kat link ni, cara mudah trace pattern seluar:
    http://www.dana-made-it.com/2008/07/tutorial-knee-pad-pants.html

    happy sewing!!

    ReplyDelete
  2. salam yati..
    akak jumpa blog ni dr review kakyong.
    ttg seluar tu sorrylah..mmg akak pun tak tau.
    cuma ttg T4 tu...better makan ubat ikut aturan.mungkin cara dr tu cakap kurang berhemah tp kenyataannya mmg betul.bila tinggi sgt jantung berdegup kencang..boleh hilang rentak jantung yg normal/berhenti terus..mmglah hidup mati Allah yg tentukan tp kita kena berusaha kan...
    satu lg,kalau T4 tinggi mmg tak boleh operate..sgt bahaya bila di bius.
    moga sulaiman dapat biasakan dirinya dgn bottle feeding..insyaAllah.

    ReplyDelete
  3. http://www.sewingmamas.com/b/downloads.php or lg senang kat sini
    http://www.craftpassion.com/2010/06/sewing-pattern-unisex-boxer-short.html

    ReplyDelete
  4. yati.. try this tutorial..
    http://minivanlife.wordpress.com/2009/09/20/vintage-pillowcase-pants-tutorial-making-a-pattern-from-measurements/

    kalau saya cantumkan seluar, saya jahit bahagian kaki dulu, then baru cantum bahagian cawat... kalau cantum cawat dulu, kena betul2 ngan lekuknya baru cantik, mmg susah.

    ReplyDelete
  5. salam yati..walaupun yati tak pandai jahit..tapi ada keinginan dan kesungguhan untuk mencuba..selamat berjaya..cuba la lagi...

    ReplyDelete
  6. hikhik...nmpk cam pelik je kak....Haah...Ina kalo ikut tutorial, mau jd gitu agaknye...tak pun lagi teruk...huhuhu...

    Ina bru start ke kelas bljr menjahit...dpt la selai bju kurung...walaupun jahitannye sgtla tak kemas...

    Dah ada link, leh la cuba kan....

    ReplyDelete
  7. Lynn,
    Hehe, sesekali Lynn, apa salahnya romantik sikit.
    Idea yang bagussss!!!
    Tutorial Lynn bagi tu pun clear, dia trace manacamana. Tq ya!

    Kak Ieda,
    Mana Kak Eida tahu, tentang thyroid tu? Ha ah, Yati tau, bahaya bila jantung tu laju sangat. Tapi tentang tak boleh operate bila level T4 sangat tinggi tu, baru skrang Yati tahu. Ok, Yati skrang memang makan ubat, ikut cakap doktor.
    Yati pun berharap camtu. Memang Sulaiman dah boleh minum susu botol. Tapi sekali sekala dia mintak nenen jugak. :D

    Shafri,
    Tq, tq, tq for the links!! :D

    Kak Rimbun,
    Itu la, Yati pun rasa agak tricky sikit bahagian cawat seluar tu. Nanti Yati cuba lagi ye.
    Terima kasih kak, bagi link bagus.

    Kak Erna,
    timasih. Baru nak belajar, kak. :D

    shogun_na,
    wah, bagus, join kelas menjahit. Nanti dah terer, boleh amik upah jahit. Untung wooo...

    ReplyDelete
  8. wah langkah pertama untuk mula menjahit..keep it up..teruskan lama2 nanti pandai..ewah pandai jer nasihat org kan ummi nih..hehehe ummi pun tak teror lagi masih blaja..errr blaja sendiri2 aci tak?

    ReplyDelete
  9. Ummi-Izah,
    Aci, aci...
    Aci, aci buka pintu... :D

    ReplyDelete
  10. salam kenal... br blajar jahit yea.. san pun boleh gak sikit2.. nnt email san boleh kita syer cara jahit dan gunting sluar ni.. senang je.. san blajar cara kampung ngan bonda. slalu la buat utk ank2. sanmawia@yahoo.com

    ReplyDelete
  11. Sanflower,
    salam kenal. Tq ye.. nanti free kita chit chat kat email. :D

    ReplyDelete
  12. yati...

    hari ni masuk blog yatie guna FF..

    kakyong pun baru nak menjahit seluor utk fikri.. kakyong amik tutorial dr sini.. basis jer lah.. tp sebab bergambar mudah nak faham..



    http://diyfashion.about.com/od/diypants/ss/How-to_Pants.htm

    ReplyDelete
  13. Kakyong,
    FF tu Mozila Firefox ya? Yati pun browse internet guna Firefox, dah lama tak guna Internet Explorer.
    Thanks kakyong, bagi link. Dah bookmark dah, untuk reference. :D

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea