Wednesday, June 30, 2010

Berusaha!

Serabut tak baca blog Yati ni? Malas sebenarnya nak tulis banyak entry.  Jadi Yati cerita banyak benda dalam satu entry ye.

Perkara1
Harap mereka yang bertanya kepada saya tentang software transfer photo ke chart dapat search sendiri jika nak tau. Yati tak jual software. Banyak, yang free ada, yang kena beli pun ada.

Ntah kenapa, ramai pulak yang tanya. Yati dulu, cari sendiri je. Berusaha! Itu pun Yati ada jugak bagi link. Kalau yang nak buat bisnes macam Yati, Yati pun tak tau nak cakap camana. Persaingan itu bagus.

Tapi cuba tengok orang cina ye. Dia orang walau pun satu restoran, ada beberapa gerai. Gerai char kue tiau satu, kuetiau goreng kungfu satu, kuetiau goreng Penang la, walaupun dia orang niaga benda yang sama, tapi dia orang varies, maksud Yati, saling melengkapi. Hari-hari makan kuetiau kungfu boring jugak, hari lain nak jugak try Penang charkuey tiau. Dia orang siap boleh recommend orang lain lagi. Tapi kita ni, suka dengki. Kalau yang advance tu, siap santau la, buat bisnes orang sesama Melayu lingkup la. Orang melayu ni, suka niaga benda yang sama. jarak dekat pulak tu. Kalau macam ni, kesan long term nya, boleh bunuh bisnes sesama sendiri.

Yati sedar, rezeki masing-masing, Allah dah tentukan. Terpulang la ye. Tapi kalau nak, usaha sendiri ye, jangan nak idup senang je. Encik Abe cakap, dah terlebih kasi info. Patutnya Yati tak layan benda-benda macam ni. Bukan pe, Yati tak nak kedekut ilmu la. Dari sekolah lagi. Kalau orang tanya, Yati jawap. Tapi, tolong la ye. Fahami saya ni. Berusaha tangga kejayaan!!!

Perkara 2
Oh no... Kesian Dimas. Ni pasal cerita Benci Bilang Cinta la. Ntah kenapa boleh melekat tengok cerita ni. Tapi endingnya nanti happy ending kan... oleh kerana kurang sabor, Yati dah tertengok kat YouTube. Tapi adegan sikit je.


Perkara 3
Eh, lain kali la cerita. Nak pi layan Hafizan. 
Bye!

12 comments:

  1. ye..ina stuju... kite kena berusaha sendiri sehabis boleh...
    bile dpt pe yg diingini barulah rase nikmatnye dalam 'berusaha'.

    ReplyDelete
  2. betul tu yati, sbb tu la saya sound aje org yg iklankan brg yg sama ngan saya jual kat blog saya tu. ada ke patut..tu bukan persaingan, tu biadap. bg saya la..haha! berapi gak ni..

    ReplyDelete
  3. salam yati..betul kata yati..persainga bagus asalkan tidak ada dengki dan irihati..sama2 usaha sendiri..

    ReplyDelete
  4. Kak Sal,
    Ya! Jom! :D

    Ina,
    Ya, sokong 200%!

    Lynn,
    Huisy, sabor, sabor. Masa tu la balik pada kualiti produk kita bila customer bandingkan. Tapi dah iklan kat tempat pesaing tu, tak patut la tu.

    Kak Erna,
    Salam kak. Ye, betul...! :D

    ReplyDelete
  5. kita pun peminat dimas jugerr....dulu layan cerita korea..mmg best cerita ni..tp pelik, cerita copycat pun boleh terlekat dok depan tv...adakah kerana pelakonye...uhuuuu

    ReplyDelete
  6. aida pun da abis tgk BBC kat youtube. but, jump here and there la. kat tv masih wajib tgk. betul la, kesian dimas kan? aida rasa nak ketuk jer si winda tu, geram!!! ending semalam best, kan? dimas bebetul luahkan perasaan sambil tgk winda tido... romantis...

    ReplyDelete
  7. yati,
    tu la, ade org ni suka di suap.. tak ramai yg suka cari/xplore sendiri..
    kalo pasal software xstitch ni.. ade kakyong bg link.. tp byk juga yg email tanya mcm2.. kita explore sendiri & belajor bertatih.. baru lah rasa 'nikmat'nyer...

    ReplyDelete
  8. Ye! Berusaha. Cari inspirasi. Jangan copycat!

    ReplyDelete
  9. betul tu yati, sbb tu bngsa cina maju cz depa sling lengkap melengkapi....kak nza pn dpt tahu bila renovite rumah hr tu...msg2 suggest kwn2 mrk dr tmpah n psg tingkap hingga la psg grill....

    ReplyDelete
  10. betul tu yati, bngsa cina brniaga atas dasar ingin brsaing cara chat.....ttp org kita saling dengki mndengki.....

    ReplyDelete
  11. Epit,
    Ha, betul la tu, sebab Dimas handsome! Kikiki...

    Aida,
    Winda ngan Dimas dah baik. Seronok tengok, kan.. Sama la dengan Yati, tengok certain parts kat YouTube. Tapi kesian dia orang nanti jadi miskin kan...

    kakyong,
    ye, betul. Setuju. Peliknya orang yg suka bersuap ni, macam lebih maju je. Huhu, pengalaman sendiri dan tak boleh disebut di sini..

    Hani,
    Ya! Betul, betul, betul!!

    Kak nza,
    ha ah. Yati pun pernah kerja dengan orang cina, tu pasal Yati tau camana dia orang kerja. Yangbaik-baik tu, elok kalau kita dapat ikut, untuk kemajuan bisnes kita. Yaang buruk-buruk tu, tak perlu la ikut.

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea