Wednesday, April 07, 2010

How to Stop Breastfeeding?

Yati dah tak boleh breastfeed (bf), sebab kena makan ubat tiroid balik. Tak elok jika terus bf sebab nanti ubat tu masuk through susu badan. Dulu Sulaiman dah kena ambik darah sebab Yati makan juga ubat tu. Tapi dah setahun stop. Sekarang kena continue balik.

Jadi, appreciate kiranya kawan-kawan, kakak-kakak dapat share petua camana nak stop bf. Sulaiman tak senang macam Hafizan dan Amirul dulu. Trick macam letak sos atau benda kat breast tak boleh jalan, sebab semua benda dia masuk dalam mulut.

Dah introduce formula. Macam-macam brand, tapi dia tak nak. Apa susu formula yang bagus ye?
Yati tau, kena reduce sikit-skit feeding dia. Tapi kalau ada petua lain, sila la share kat sini ye. How to stop breastfeeding, untuk toddler, 1 tahun 8 bulan.

19 comments:

  1. kesiannya..kak nza pn xtau nk tolong camne cz semua ank2 BF jap je cz ada masalah....

    ReplyDelete
  2. kak nza,
    ye ke kak. Takpe. semua orang ada problem kan. Kalau tak kena makan ubat, Yati pun nak continue je susu badan.

    ReplyDelete
  3. salam,

    yati bagi la minum milo ke horlick ke yg campur susu formula. mana tau slow2 nnti dia tak kisah lg pasal susu badan :)

    ReplyDelete
  4. alahai yati teringat akak kat bgh anak no 2 tu.skang da 23 umur dia.dulu kemain susah nk berenti BF..menyusu smpai umur 3 thn..adik da ada dlm perut pun nk menyusu gak lg..mcm2 cara akak buat,,last2 akak sapu jadam..bila akak buh garam dia kata..apa ni mak acin la..acuh la mak..merayu2..jadam pahit dan kelat dia xtau nk ckp..

    ReplyDelete
  5. Lynn,
    good idea. thank u. Nanti Yati try.

    Kak Anymz,
    hehhe, kesian dia.
    Jadam, ye! Nanti nak carik. Thanks, kak.

    ReplyDelete
  6. Yati,

    Nak stop tu tak sure la...tp klu nk try FM, try la bg yg berperisa..mcm Najihah dia cuma nak dutch lady 123 perisa coklat tu..nsb baik dia nk..slps try mcm2 susu..mungkin dia x nak susu putih, sbb dia tau klu putih susu ibu lg best..
    Ada pernah baca blog orang, dia tipu buat korek hidung dan letak kat nipple..anak dia tgk,rasa geli and kotor, lps tu dah tak nak BF...
    mmg susah kan benda ni...hati ibu pun tersiksa jugak...tp cubalah yg terbaik ye...insyaAllah pasti Allah tunjukkan jalan penyelesaian nanti...

    ReplyDelete
  7. Ros,
    dia tau ke susu ibu tu color putih, sebab Yati bf dia straight, tak pernah perah.
    Yang purak2 letak tahi hidung tu ada dengar, hehhe..
    Ye la Ros, timasih, nanti Yati usahakan juga.

    ReplyDelete
  8. huhuhu..kak yati sara pon prob yg sama...hujung bulan ni adam dah genap 2 tahun...tp still tak mo berenti... cuma sekarang selang seli ngan FM... tp kalau nak tido tetap la nak bergayut kat puting original.... sampai sakit2 nipple sbb adam dah ada gigi kan... tak tau nak wat cemana... penah letak asam jawa pastu seminggu gak la dia meragam,sekarang mcm tak kisah dah...adeiii....
    ayah dia cakap...pekata kita letak salotape...wakakaka...jd experiment plak!

    ReplyDelete
  9. Sara,
    bagus la kalau dah boleh selang seli. Lambat laun mesti Adam dah boleh full formula. Cuma part nak tidor tu kan, paling susah.
    Ha ha, letak salotape. Lawak. :D

    ReplyDelete
  10. kesian juga yati semoga everything will be ok yer..ummi ader prob waktu nak stop bf utk anak no 2...sebab dia bf full tak campur so tanyalah ustazah kat tempat ummi sebab anak dia sumer bf...dia cakap pakai pokok hempedu bumi tumbuk lumat sapulah...alhamdulillah jadi...tapi sebenarnya ummi rasa kalo hati kita sebagai ibu tak beria2 nak stop bf buat apa pun takan jadi ni based pd pengalaman ummilah...tapi anak no 2 lepas stop BF lansung susu apa pun takmo minum susu tin tu nak lah...yg no 3 nih senang jer boh garam jer...cakap kotor da geli takmo hehehe maybe sebab dia pun minum susu campur2 ngan FM sekali kot.. apa2 pun all the best dan jaga kesihatan yer

    ReplyDelete
  11. ummi-Izah,
    Mana pulak la Yati nak cari pokok hempedu bumi tu? hehhe.. nanti nak cuba tanya mak weekend ni.
    Ummi, Yati betul betul betul setuju dengan pendapat ummi. Memang kena betul2 berazam untuk berenti. Lagi satu, kena ada sokongan dari suami la.
    Thanks for sharing ya!

    ReplyDelete
  12. salam, yati!
    Toddlers ni, bagi dia masa dlm 3-5 hari,klu tak bfeed kan dia nanti dia terlupa tp kena mintak tolong samada dgn husband atau org lain ( maid or ahli keluarga yg tinggal sama )...setiap kali dia nak menyusu, bagi dia makan and minum , jgn sekali2 dia dtg kebadan Yati, cuba elakkan sbb bau badan Yati tu dia kenal sangat. insyallah dia akan lupa..bacakan ayat kursi 3x hembus atas umbun2 dia, dgn niat nak berhentikan dia drp bfeeding.. ...insyallah

    ReplyDelete
  13. a.niza,
    Yati pun rasa macam tu jugak.
    Ayat Qursi tu, Yati akan buat, Insya-Allah.
    Terima kasih banyak ye!

    ReplyDelete
  14. salam puan...my bb sudah masuk 4 bulan berhenti bf.alhamdulillah..mula2 payah juga..tapi kena banyak2 sabar dan banyak strategi..mula2 saya letak gincu, dia kata nenen ummi sakit, berdarah..pastu dia sapu..dia kata dah baik.last2..time dia tidur, saya letak dalam buai.dia terkejut jer, terus bagi susu botol time dia tak brp sedar lagi..ataupun 4 jam sekali, beri terus susu botol.alhamdulillah..strtegi ini berjaya!gunakan buai..ayun..sambil mainkan muzik kegemaran dia dlm mp3 hset..terus dia terlena..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  15. Salam,

    Yati, saya pun skg tengah berusaha utk stop bf anak saya-2 thn lebih. Tapi nak stop sikit2 sbb kesian kat anak :). cara saya buat ialah tumbuk bawang putih n sapu pd breast, anak saya gerenti tak mahu tapi waktu malam dia nak tido saya kasi la. nnt lama2 skit baru nak stop terus. cuba la mana tau menjadi insyaAllah.

    ReplyDelete
  16. Ummufarhan,
    bawang putih ye? Nanti Yati cuba.
    Terima kasih ye. :)

    ReplyDelete
  17. Ummu Faqeh,
    Pandainya anak, siap sapu lipstik. :D
    Terima kasih share dengan Yati strategi tu.
    Appreciate sangat.

    ReplyDelete
  18. wahh... yati yg bertanya, kakyong pun dpt tempias petua sekali... heheheee... aliya pun dah 1 tahun 9 bulan... ni pelan2 tgh ajar dia minum fresh milk.. tu pun kdg2 dia tak mau.. memang asyik nak bergantung jer...

    ReplyDelete
  19. Kakyong,
    ha ha, takpe, kita share tips dan petua sesama kengkawan. ha ah, sama la Aliya dengan Sulaiman, suka benor gantung. Takpe la, kita ajar dia orang slow-slow yek. :D

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea