Tuesday, January 19, 2010

Birthdays dan Cushion Cover Cross Stitch

Pada hari Sabtu lepas (16-01-2010), birthday Amirul. Selang 2 hari (18-01-2010), birthday Encik Abe pulak. Hari Sabtu, balik rumah ma, tengok ma dan sambut birthday sana. Kak dan abang ipar pun balik jugak. Suka Amirul.

How's ma doing? Ma dah lepas first chemotheraphy. Sudah sihat. Tapi tak dapat cium budak-budak ni. Ma tak boleh kena matahari dan dekat orang. Sebab imun sistem ma lemah. Kalau demam, kena cepat-cepat pergi hospital.

Amirul yang dah masuk 7 tahun.

Semoga Amirul akan jadi lebih berdikari lepas ni. Everywhere pergi, bawak kain, nak kesat hingus. Gambar ni waktu Amirul nak pergi taekwando class on Sunday.

Hari Ahad jugak, Yati berjaya siapkan satu projek yang dah lama Yati nak buat tapi tak sempat nak buat. Cushion cover untuk ma. Ada satu entry dulu-dulu, Yati ada cerita pasal cushion Garfield ma yang dah koyak tu. Jadi Yati ada niat nak buat ma yang baru.

Selain tu, nak juga test mesin jahit kecik tesco tu, jadi bahagian belakang, Yati buat quilt. Boleh tahan jugak mesin tu, tak padan dengan kecil.


Mengikut wikipedia,

Quilting is a sewing method done to join two or more layers of material together to make a thicker padded material. A quilter is the name given to someone who works at quilting.
The process of quilting uses a needle and thread to join two or more layers of material together to make a quilt.

Typical quilting is done with three layers: the top fabric or quilt top, batting or insulating material and backing material. The quilter's hand or sewing machine passes the needle and thread through all layers and then brings the needle back up. The process is repeated across the entire piece where quilting is wanted. A straight or running stitch is commonly used and these stitches can be purely functional or decorative and elaborate.

Quilting is done on bed spreads, art quilt wall hangings, clothing, and a variety of textile products. Quilting can make a project thick, or with dense quilting, can raise one area so that another stands out.
Quilting can be done by hand, by sewing machine, or by a spacialist longarm quilting system.

Ni pulak, close-up cross stitch


Bahagian atas, Yati jahit zip.

Yati tahu, jahitan Yati kurang bagus. Ni pertama kali Yati jahit cushion cover. Ambil masa whole day nak siapkan ni. Beginner la katakan, masih belajar lagi. Akan bawak next time ke rumah ma.

Ok, tu je cerita kali ni. Yati rasa, Yati tak dapat online setiap hari. Sebab Yati nak siapkan order orang ni. Kalau ada yang order dan nak cepat, boleh SMS Yati ye, email, contact number semua ada di Contacts di kedai Yati.


Kedai Yati

17 comments:

  1. hepi besdy utk ensom boy.....wah, boleh smbut serentak dgn ayah tu....
    Moga mama yati brtmbah chat...mesti ma gmbira dpt kusyen baru....

    ReplyDelete
  2. Thank u aunty nza (Amirul cakap).
    Yati pun harap begitu. :)

    ReplyDelete
  3. nice cushion. happy bday amirul..semuga panjang umur murah rezeki...

    ReplyDelete
  4. hensem nya anak bujang yati.....semoga menjadi anak yang soleh ....gud job on the stitches :)

    ReplyDelete
  5. zz,
    Thanks for the birthday wish! :)

    Rafidah Ahmad,
    Amin. Thanks ye, Rafidah. ^_^

    ReplyDelete
  6. wah, ni blh buat calon menantu...siap ada taekwando lg..

    ReplyDelete
  7. Ros,
    boleh boleh, mana tau, kot ada jodoh, hehhe...

    ReplyDelete
  8. Wahhh!!.. encem nyer anak terune tu..siap berpakaian taekwando lg.. Hepi Besday.. moge jd anak soleh yer!

    ReplyDelete
  9. hepi besday amirul...x buat besday party ke ???

    ReplyDelete
  10. Ena,
    Terima kasih Ena ye. Doa Kak Yati jugak camtu, Amirul jadi anak yang soleh.

    Kak Nurul,
    Thank u. Tak buat la kak. Fulus yilek. Huhu..

    ReplyDelete
  11. hepi belated besday utk amirul & en abe yati..

    cantik kusyen cover tu...

    kakyong mcm terpanggil jer nak beli mesin jahit comel mcm yati ni... beginner lah katakan.. projek pun kecilan lagi.. mesin kecik pun jadik lah... :D

    ReplyDelete
  12. cantik2 la ur cross stitch. nyesal dulu masa skolah mak dok ajar tapi saya malas, kalau tak bole buat jugak. ;-)

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  13. Kakyong,
    terima kasih.
    Beli la mesin jahit kecik tu, kakyong. Sebab kita beginner. Belajar dan confident guna, baru beli lebih besar, bila dah mampu. 70 ringgit je mesin jahit tesco tu, kak.

    Drama Mama,
    Tq.
    Takpe, sekarang pun boleh belajar juga. Yati dulu mak Yati yang ajar. Sekarang, banyak tengok dari majalah dan buku cross stitch.

    ReplyDelete
  14. yati,
    last weekend dah ronda tesco ipoh.. tp mesin jahit tu xdelah pulak..

    so, nak ricky ke tesco station 18 pulak.. tp x tau lah bila leh pergi...

    ReplyDelete
  15. Kakyong,
    Yati beli kat tesco station 18 la kak! ^_^

    ReplyDelete
  16. Happy Birthday utk Amirul n daddy nyer....
    sowi wish late sgt.,,.

    ReplyDelete
  17. Yatie,
    Takpe Yatie. Terima kasih banyak! ^_^

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea