Saturday, January 31, 2009

Dia kembali lagi...

Lama jugak tak update blog ni. Selain PC diserang virus, line telefon problem, dan benda lama datang kembali. Still tunggu result blood test. Mula2 ingat cuma effect dari demam aritu. Dah ada benda ni sejak lepas beranak Amirul. So, hampir 6 tahun. Mula2 cuma amik setiap 3 bulan, pastu amik setiap 6 bulan. Since then semua stabil. Tapi lepas 3 tahun pindah Perak ni, tak sekali pun pergi buat blood test. Tak pasti lagi la sebab benda ni, tapi rasanya la, sebab dah boleh rasa, tak macam dulu. Help me...
In healthy people, the thyroid makes just the right amounts of two hormones, T4 and T3, which have important actions throughout the body. These hormones regulate many aspects of our metabolism, eventually affecting how many calories we burn, how warm we feel, and how much we weigh. In short, the thyroid "runs" our metabolism. These hormones also have direct effects on most organs, including the heart which beats faster and harder under the influence of thyroid hormones. Essentially all cells in the body will respond to increases in thyroid hormone with an increase in the rate at which they conduct their business. Hyperthyroidism is the medical term to describe the signs and symptoms associated with an over production of thyroid hormone.

Common symptoms and signs of hyperthyroidism

  • Palpitations
  • Heat intolerance
  • Nervousness
  • Insomnia
  • Breathlessness
  • Increased bowel movements
  • Light or absent menstrual periods
  • Fatigue
  • Fast heart rate
  • Trembling hands
  • Weight loss
  • Muscle weakness
  • Warm moist skin
  • Hair loss
  • Staring gaze
Banyak2 simtom diatas, takde plak weight loss (weight gain adalah.. huhu). Wishing that everything will be ok, cuma perlu ubat. Doakan Yati ok ye.

Yati & Stitch

Friday, January 16, 2009

Happy Birthday Amirul!

Hari ni birthday Amirul yang ke-6. Semalam, kita orang buat projek kek. Yati ada beli adunan kek coklat yang instant tu. So, nak la jugak try camana rasanya. Dah lama Yati dan husband tak buat projek masak sama-sama. Last sekali, masa 2 tahun lepas, masa bulan posa, kita orang jual kueh siput. Cik abe kita terer gentel siput. Kalah Yati. Semalam, Yati kacau adunan & dia letak dalam acuan. Kita orang buat cup cakes chocolate. Lepas dah masak & sejuk, letak Hersheys's chocolate & buat icing sendiri. Jadi dalam beberapa ketul saja, so tak boleh nak tulis nama penuh. Ha ha, rupa dia tak cantik pun. Maklum la, ni baru kali kedua buat kek. Itu pun, guna ramuan instant. Tapi rasanya, boleh tahan. :)

Pagi ni, sebelum hantar Amirul pi sekolah, kita orang celebrate birthday Amirul dulu.
Amirul nangis sebab tak nak pi sekolah. Tapi, kena pi jugak. Balik sekolah, Amirul tanya, posmen dah sampai ke belum. Yati ada masuk kid's birthday exchange kat forum WanitaNiaga. Kita beli hadiah untuk anak orang, dan orang beli hadiah masa birthday anak kita. Thanks to
kak niza yang pandai budget hari, betul-betul sampai masa birthday Amirul.
Control je hari ni. Tak boleh nak marah sebab birthday Amirul, kasi can la.
Tapi dicemari jugak dengan insiden yang tidak diingini. Ada orang baru pindah rumah kat sebelah. Dua-dua suami isteri kerja cikgu. Tadi petang, anak dia boleh buka gate dan terus buka pintu rumah. Grail plak tak tutup. Masa tu, Yati tengah susukan Sulaiman kat living room. Lambat 1 second je, budak & bapak budak tu and Yati sekali akan berada dalam situation yang imagine-orang-tgh-breastfeed-baby-banyak-benda-terserlah-aku-yang-malu. Nasib baik Amirul dengan pantasnya push back front door semasa budak tu tengah tolak nak masuk & terus lock. Bapak dia terus kejar dia dari belakang dan keluar rumah & tutup gate balik. Yati tak tau la nak cakap apa. Tak suka la bila orang yang kita tak kenal pun, bukak pintu rumah. Dah tak boleh macam dulu dah sekarang. Mesti ada yang tefikir, "Ala budak, apa la yang dia tau". Sebab dia budak la kita kena bagitau. Mungkin mak bapak dia terlampau sibuk ngajar kat sekolah sampai lupa nak ngajar anak sendiri adab & sopan. Bulan ni, masuk 2 kali budak ntah mana-mana masuk rumah orang. Budak rumah depan tu, suka hati masuk rumah orang macam rumah sendiri. Ok, sebab pintu rumah terbuka, Yati boleh terima. Tapi budak sebelah yang baru pindah ni, pandai2 je bukak pintu sendiri. Kesiannya. Mungkin dah biasa dok kampung, so biasa masuk rumah orang sana sini. Rasa tak best la bila dok rumah sendiri pun takde privasi. Sebelum ni lecturer yang duduk. Ok je, takde masalah ape pun. Ni ntah ape2 la.
Tapi I won't let that incident spoil the day. Amirul gumbira di harijadi dia, jadi Yati pun suka.
Mai singgah
Yati & Stitch

Sunday, January 04, 2009

Back to School

Dalam 2-3 hari ni, rasa nervous je. Nervous yang rasa bila kita nak pi interview. Jantung tu dup-dap-dup-dap. Sebenornya bukan pe, nervous sebab Amirul first day sekolah esok! Hehhe. Amirul baru nak masuk pra-sekolah. Tapi nervous nya, macam Amirul nak masuk darjah 1. Alhamdulillah, Amirul dapat masuk jugak pra-sekolah Sekolah Kebangsaan Seri Iskandar. Cikgu sekolah baru telefon last week bagitau yang ada kosong, lepas sorang budak tak jadi nak masuk. Last minute bagitau pun tak pe la, asalkan Amirul dapat masuk. So hari ni dan semalam, kami pi la kuor beli barang skit untuk sekolah Amirul kat Batu Gajah. Beli kasut sekolah & beg. Ramai lagi mak bapak yang kuor last minute beli barang sekolah anak-anak. Banyak kedai sesak. Kami tak leh buat pe lah, sebab baru tau Amirul dapat masuk pra-sekolah last week. Tapi dia orang ni dah tau awal-awal, tapi still shopping last minute barang anak-anak depa. Untuk next year, kami plan nak shopping awal-awal. :)


Last week jugak, buat cup cakes. Baru first time try buat. Tu la, sekarang orang dok gila cup-cakes. Kita pun teringin jugak. Tak berapa sedap sangat. I think I'll stick to bake cookies only. Hehhe..
Balik rumah ma jugak last week.


Amirul tak tinggal bantal busuk dia. Ma dengan Hafizan, Sulaiman & Amirul.

On the way balik Seri Iskandar, sempat singgah nursery Ah Bon, beli bunga baru.

Yati start suka dengan bunga-bunga ni sejak kita orang pindah Perak ni. Masa dok kat KL, rumah tinggi, tak jejak tanah, jadi agak malas nak bercucuk tanam. Ni antara bunga yang ada kat rumah.


Sama spesies macam bunga yang baru beli tu, cuma lain color je. Suka bunga ni, sebab dia tumbuh panjang ke bawah. Elok digantung. Tapi kena selalu jaga, sebab ulat suka sangat makan daun dia. Ulat ape yek, dia macam ulat ape tu, yang bila besor dia jadi rama-rama tu. Nak bubuh racun kat pokok bunga tu bahaya plak. Dulu ada tengok dalam Martha Steward, dia bagi alternatif racun serangga untuk rumah yang ada budak, tapi dah lupa. Sama ada dia letak cuka ke, atau campuran baking powder. Jiran sebelah cakap, siram pokok ngan air pertama basuhan beras untuk elak ulat makan daun pokok. Tapi biasalah, malas plak everytime basuh beras, nak ke depan untuk siram pokok.

Pokok rose pula baru beli dalam pertengahan tahun 2008. So far, takde kena makan ulat lagi. Dulu macam tak berapa suka rose, lagi pun takut budak-budak ni pegang, kena duri plak. Tapi dia orang tak pegang pun pokok bunga ni semua. Kalau berbunga, banyak kuntum yang keluar.

Dah masuk tahun 2009 pun kita. Azam Yati, antaranya, nak prepare breakfast setiap hari. Lagi pun Amirul masuk sekolah awal. Dah tak sesuai nak pi kedai mamak pekena roti canai. Kat sini plak, orang jual nasi lemak tak niaga awal pagi. Pukul 7 baru ada, mana sempat nak beli nasi lemak lagi. So, berazam bangun lebih awal untuk prepare breakfast.

Juga berazam untuk memberi servis yang lebih baik untuk customer Yati & Stitch. Terima kasih pada semua yang pernah membeli dan bagi sokongan pada Yati. Selalu-selalu lah singgah ye!