Tuesday, November 10, 2009

Stitch on towel

Balkis ada share macamana jahit atas kain kat sini.
Thanks to Balkis.
Bestnya kalau ada 'soluble canvas'. Tapi takde, jadi Yati pun guna cara yang sama untuk jahit atas towel.

Mula-mula, aktiviti mengira dan lukis pattern dan teks supaya seimbang.

Pastu, jelujur atas towel.

Pastu, jahit. Bila dah siap, tarik keluar fabrik Aida tu satu persatu, guna tweezer.

Sabor je la, kena lemah lembut tarik kuar satu-satu.

Dah siap..! Ok ke, buruk? Part yang susah sekali kat swan tu, dah ketat sangat, jadi Yati gunting je tepi-tepi. Malu la pulak nak bagi kat pasangan pengantin baru ni. Next time akan improve jahitan dan kerja Yati.

Ha, Yati baru tau, bahawa benang DMC BLANC rupanya tak sama dengan DMC 5200. Colornya lebih kurang, hampir sama. Tapi sebenarnya, takde kena mengena langsung.
BLANC does not equal to 5200. Haiya haiya, sebelum ni ingat ke sama. Bila dah jahit, baru nampak bezanya.
Ok, hari hujan, rasa nak tidor je ye. Terbayang-bayang katil dan bantal sejuk yang menanti. Hehhe...

13 comments:

  1. wallaa!!! good effort Yati.. cumei jek.. by the way, 2 kaler tu mmg x sama yati. Blanc tu white, B5200 tu snow white, 3865 lak winter white dan bermcm2 jenis white lagik.. hehehehehee

    ReplyDelete
  2. woww.. chantekkk
    tp jenuh la nak tarik fabrik tu satu2.
    kali terakhir buat cross stitch masa form 5.. haha.. lama tuuu

    ReplyDelete
  3. ALynn,
    Thank u. :)
    Itu la pasal ALynn, sebelum ni Yati ingat sama. White pun ada macam-macam tone jugak. Yati baru tahu sebab sebelum ni tak pernah guna color white.

    h4n13,
    Timasih. :) Ha ah, sabor je la, nak bagi siap.
    Waaa, lama tu. Start la balik.

    ReplyDelete
  4. mmg kreatif sungguh la yati ni...xtrfikir nk wat cam gitu....TQ cz brkongsi rahsia tu....tringin gak nk wat tu...entah bila la...???

    ReplyDelete
  5. Kak Nza,
    Sama-sama. Hehhe, cuba la kak. :)

    ReplyDelete
  6. perghhh... tahniah la bejaye gak kak yati jaet atas towel. letih gile kan? rase pedih jari.kite jarang online skg. tu psl la tak tengok blog kiri kanan.

    ReplyDelete
  7. Hi Balkis! Itu la pasal, lenguh gak jari nak siap. Balkis bz ye? Take care! :)

    ReplyDelete
  8. kalau nk suruh yati buat...leh x...kat blog yati 1 lg tu ada x...

    ReplyDelete
  9. Kak Nurul,
    pekabo? Lama tak dengor cerita.
    Insya-Allah, Yati cuba.
    Blog Yati lagi satu? Itu, kedai online Yati.
    Kalau Kak Nurul nak, bagitau la nak tulis pe, email yati, yati_my@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. ok...apa2 nti akak email yati..towel yati sediakan ke...

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea