Saturday, September 05, 2009

Biskut Makmur Arab

Sangat lama tak update blog.

Hari ni, Yati buat kueh makmur arab. Tak tau nape ada arab kat belakang. Mungkin sebab kalau letak inti kurma pun sedap jugak untuk gantikan kacang. Pernah try dulu. Resepi di bawah di copy dari buku resepi ancient mama Yati. Jadi, measurent semua pakai cawan.

Resepi ni hasilkan kueh makmur yang ringan dan cair di mulut (lekat di gigi), harap maklum.

Kueh Makmur Arab

Bahan-bahan:

4 cawan tepung gandum
3 per 4 cawan minyak sapi
1 biji telor (putih saje)
2 sudu gula icing
Sedikit gula icing untuk ditabur

Untuk inti

1 cawan kacang goreng (ditumbuk halus)
Setengah cawan gula halus
Kedua-dua bahan ini digaul hingga sebati

Cara Membuat:

1) Goreng tepung (tanpa minyak) hingga kuning.

2) Pukul putih telor hingga kembang.

3) Satukan minyak sapi, putih telor, gula icing dan tepung yang suam.

4) Uli sampai tidak melekat di mangkuk.

5) Leperkan adunan dan masukkan inti.

6) Bentukkan bulat membujur dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius sehingga masak.

7) Bila sudah masak, guling-gulingkan ia dengan gula icing.

Siap. Yati dapat 47 biji, sebab uli besor-besor bapak. (Nak cepat siap sebab buat kueh time Sulaiman tak tidor, kan dah terkejor-kejor..)

Ok, selamat mencuba...

9 comments:

  1. alahai...fav kite ni...hantor ke ipoh ckit weiii

    ReplyDelete
  2. wah yati dh mula operasi wat biskut...mmg sedap biskut tu..kak nza pn suke....gamaknya sbb msuk myk sapa, tu yg namanya biskut arab...hi

    ReplyDelete
  3. wah, dh mula operasi wat biskut ye yati...
    em, terliur lak tgk biskut makmur tuhh...my feveret tu....

    ReplyDelete
  4. heheheheh nih peberet hubby kita nih ..
    tiap tahun mesti buat .. tp resipi lain sikit ..
    esok baru start biskut makmur n biskut arab ..
    hari nih tak larat sgt2 ..

    ReplyDelete
  5. baru siap biskut makmur tp alin pakai resipi dr hanielieza.blogspot.com ..

    500g tepung tuh dpt dlm 93 biji ..
    beso bapok gajah punya gulung
    lol

    ReplyDelete
  6. Nurul, apa nak dihantornya, dah tinggal kurang 10 bijik, tak sempat raya dah nak habis la... hehhe...

    Kak nza, ha ah, betul cakap akak, sebab guna minyak sapi. Kueh makmur ni jugak one of my peberets. :)

    Alin, banyak tu guna tepung, sampai 500 gram, patut dapat banyak biji. Hantor la sini skit, Yati punya biskut dah hampir licin laaa... :)

    ReplyDelete
  7. sedapnya biskut makmur...suka makan nak buat tak pandai

    ReplyDelete
  8. Ainalhanisda, cuba lah try resepi ni. Sedap tau. :)

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea