Thursday, July 30, 2009

Inilah Masanya!

I am soooo fat!
Kereta kami, bila dia nak rosak, dia akan bagi tanda-tanda akan rosak, macam keluar bunyi pelik atau yang tak sepatutnya.
Yati pula, rasa macam ada yang tak kena dengan diri sendiri. I know that my body is trying to tell me something, jadi Yati pergi buat blood test. Yati tak check semua pun, bila doktor tanya nak check apa, Yati kata, nak check cholesterol level. So ok, doktor ambik darah dan semalam, klinik telefon, kata result dah ada. Resultnya, kolesterol Yati tinggi. Tapi takde la tinggi sangat.

Result
Total Cholesterol = 4.7 mmol/L, atau (182 mg/dl)
Triglyceride = 0.40, atau (36 mg/dl)
HDL Cholesterol = 1.82, atau (71 mg/dl)
LDL Cholesterol = 2.70, atau (105 mg/dl)

Doktor bagi ubat untuk turunkan paras kolesterol. Kena check semula selepas 3 atau 4 bulan. Ok.
Jadi, Yati dah amik keputusan untuk ubah cara hidup Yati.
Yati buat entry pasal ni sebab nanti selepas 3 atau 4 bulan, Yati nak tengok sama ada berjaya atau tak. Juga mungkin boleh jadi peringatan pada kawan-kawan semua, supaya buat check-up juga. Supaya kita tahu kita ada sakit atau sihat. Supaya kita boleh ambil langkah sewajarnya untuk ubah apa yang patut. Lagi-lagi kalau kita ada family history, orang tua kita pun ada hipertension, kencing manis, masalah jantung atau kanser. Memang ajal di tangan Tuhan. Tapi sekurang-kurangnya kita boleh elak dari mati mengejut oleh 'silent killers' ni, sebab anak-anak kita masih perlukan kita.

4 Ways to Fast Results

According to experts, there are four basic ways to get your cholesterol where you want it:

  • Eating a healthy diet.
Apakah dia healthy diet itu?
  • Kurangkan pengambilan daging merah, lemak haiwan dan produk tenusu.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi kolesterol seperti hati dan sesetengah makanan laut.
  • Kurangkan pengambilan makanan yang tinggi dengan gula dan karbohidrat ringkas yang lain.
  • Tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.
  • Pengambilan lecithin juga boleh membantu mengelakkan pemendapan dan memudahkan penyingkiran lemak badan.
  • Elakkan pengambilan alkohol secara berlebihan kerana ia menyumbang kepada penurunan paras kolesterol HDL yang meningkatkan risiko penyakit jantung.
  • Exercising
Senaman secara berterusan membantu meningkatkan kolesterol HDL (High Density Lipoprotein), seterusnya menurunkan kolesterol total.
  • Losing weight
Yati mesti kurangkan berat badan! Berat Yati sekarang 68 kg. Dah lebih 11 bulan lahirkan Sulaiman, tapi berat tak turun lagi. Makan banyak pulak tu. Bukan tak pernah cuba, tapi bila Yati tak makan nasi, susu badan pun jadi kurang. Sekarang ni, Yati rasa Yati perlu cut-down pengambilan nasi. Satu senduk sehari, boleh tak? Mesti cuba!
  • Taking medicine -- in some cases
Makan ubat doktor bagi. Makan vitamin.

Glosari
HDL is "good cholesterol." What's good about it? HDL attaches to bad cholesterol and escorts it to the liver, which filters it out of the body. So HDL reduces the amount of bad cholesterol in your system. Desirable number: 60mg/dL or higher.

LDL is "bad cholesterol." It can clog your arteries, increasing the risk of heart attack and stroke. Optimal number: Less than 100mg/dL. ---Yati tinggi ni!!! Inilah masanya untuk berubah!

Total cholesterol is the sum of all types of cholesterol in your blood. Although your doctor may still refer to this number, it's less significant than your HDL and LDL levels. Desirable number: Less than 200 mg/dL.

Triglycerides, while not cholesterol, are another type of fat floating in your blood. Just as with bad cholesterol, having a high level of triglycerides increases your risk of cardiovascular problems. Healthy number: Less than 150 mg/dL.

Inilah masanya!
Kawan-kawan, wish me luck! :)

12 comments:

  1. gud luck yati....saya pn dh lama tk g wat checkup..bdn mmg kurus tp mana tau kan...

    ReplyDelete
  2. kak yati jaga kesihatan baik2 okey...wish u luck dear.. :)

    ReplyDelete
  3. Good luck kak yati.. Sy takde lagi gi check kolestrol ni.Skang pregnant ni,badan mcm dipam2..

    ReplyDelete
  4. gud luck yati...

    saluran darah dah penuh dgn salji degil erkkk... kakyong pun ingat kena check kolestrol level lah...
    lately ni suka sgt makan udang & sotong... udang boleh tinggikan kolestrol..

    ReplyDelete
  5. yati sis doakan yati berjaya kurangkan tahap colestrol tu ya..

    ReplyDelete
  6. Ainiayu, tq. Buat la check up. Kolesterol tinggi bukan orang gemuk je boleh kena, orang kurus pun boleh juga, doktor cakap.

    Anis, tq. U make my day!

    Anne, tq. Waktu pregnant takpe. Yang penting jaga baby dalam perut tu. Semoga selamat bersalin ye!

    Kakyong, tq. Salji degil, hehhe... Betul tu, doktor pun cakap camtu, seafood tak boleh makan selalu.

    Sis jom makan, terima kasih. Yati akan cuba.

    Nurazimah, terima kasih. Ya, memang itu la matlamat utama kak Yati sekarang. :)

    ReplyDelete
  7. hai yati...try ubah beras putih kepada brown rice...sgt proven untuk menurunkan paras kolestrol dan boleh losing weight sekali!

    saya dah makan brown rice since lepas bersalin mmg maintain je berat...kite ni bile dah ade anak nak exercise mmg payah sikit..tp cuba jaga makan lebih.

    ReplyDelete
  8. Dear Yati,... tergerak hati nak pi check up juga. Will do soon. Yati take care and good luck with your new health regime. You can do it. You go girl!!!

    ReplyDelete
  9. Farah, nanti Yati cuba. Thanks for the great idea! Itu la pasal, nak exercise susah sikit. Bab jaga makan pun payah. Hehhe...

    Hanim, terima kasih sebab bagi semangat kat Yati. I love u guys!

    ReplyDelete
  10. gud luck yatie..and gudluck to myself too :-)

    i pun ada buat health sreening..kolestrol jahat ada jugak,ces !!

    ReplyDelete
  11. Mik'yal, timasih.
    Good luck to you too! :)
    Jom kita sama-sama jaga makan dan exercise ye!

    ReplyDelete

 

Yati's Blog Template by Ipietoon Blogger Template | Gift Idea